Septembrie 2023
Descarcă raportul complet aici.
Istoric, septembrie este o lună roșie pentru piețele bursiere, iar 2023 a respectat regula.
S&P500 (-4,87%) și DJIA (-3,50%) au scăzut. Reziliența datelor economice, tonul de uliu al băncii centrale și creșterea dobânzilor au influențat negativ piața.
În zona euro, Stoxx600 a scăzut cu 4,20%. Viena (-2,07%) și Madrid (-3,30%) au scăzut cel mai puțin, iar Frankfurt (-5,93%) și Dublin (-8,27%) au subperformat.
Londra (-1,57%) a scăzut ușor. Banca Angliei a încheiat ciclul de creștere a dobânzilor, iar datele privind creșterea economică au fost revizuite în sus.
Oslo (+3,13%) a performat, în condițiile creșterii prețurilor în sectorul energetic.
În piețele emergente din Europa, randamentele au fost mixte. București (+4,79%) și Istanbul (+2,49%) au fost singurele piețe care au încheiat cu randamente lunare pozitive.
București a fost performera regiunii. Fondul Proprietatea, BVB și Transgaz au crescut cu peste 15%. MedLife a subperformat.
În Asia-Pacific, majoritatea piețelor au subperformat. Sidney (-4,24%) și Tokio (-4,83%) au scăzut amplu, iar Mumbai (+1,79%) a fost singura piață care a performat.
Descarcă raportul complet și citește secțiunea dedicată pieței acțiunilor.
Toate piețele analizate s-au confruntat cu o vânzare a obligațiunilor suverane, ceea ce a condus la o scădere a prețului și, implicit, la o creștere a randamentelor.
În SUA, randamentul obligațiunilor suverane a crescut cu 48 bps, atingând un maxim al ultimilor 16 ani.
Curba randamentelor la 10 și 2 ani se menține în teritoriu negativ (-0,44%), dar este în scădere față de luna precedentă (-0,76%).
În zona euro, țările de la periferia zonei euro au avut creștere de randamente mai mari, în comparație cu cele din nucleul dur.
Grecia (+56) și Italia (+76) au avut cele mai ample creșteri, iar Germania (+44) a crescut mai ușor.
În țările din centrul și estul Europei, Cehia (+ 42 bps) a crescut mai amplu, în timp ce România (+20 bps) a crescut marginal.
România a crescut marginal (+20 bps), deși nivelul deficitului este peste așteptări.
Pe piața internă, au fost lansate 10 emisiuni de titluri. Au fost atrase finanțări de circa 7,25 de miliarde de lei, cu 54% mai mult decât în august 2023 și cu 79% mai mult decât în septembrie 2022.
În Asia-Pacific, randamentul obligațiunilor suverane a crescut.
Descarcă raportul complet și citește secțiunea dedicată pieței obligațiunilor suverane.
Menținerea unui nivel ridicat al dobânzilor pentru o perioada mai lungă de timp este noul narativ al principalelor bănci centrale.
Fed a menținut rata dobânzii neschimbată, semnalând o creștere suplimentară a acesteia în 2023 și revizuind în creștere prognoza de dobânzi pentru 2024 și 2025.
ECB a majorat dobânda pentru a zecea întâlnire consecutiv, cu 25 puncte de bază, atingând cel mai ridicat nivel din istoria zonei euro, și a semnalat că s-ar putea apropia de finalul campaniei de înăsprire monetară.
Banca Angliei a menținut rata cheie neschimbată, pentru prima dată din decembrie 2021, pe măsură ce ritmul creșterii economice a încetinit.
În centrul și estul Europei, banca centrală din Polonia a surprins cu o scădere consistentă a dobânzii de referință.
În România, Banca Națională a României nu s-a întrunit în septembrie.
Lichiditatea băncilor s-a menținut ridicată: media zilnică a stocului facilității de depozit a fost de 29.084 milioane de lei, în creștere față de luna precedentă.
În Asia-Pacific, băncile centrale din Japonia și China își mențin politicile monetare acomodative. Mai mult, banca centrală din China luat noi decizii pentru a sprijini redresarea economică.
Descarcă raportul complet și citește secțiunea dedicată băncilor centrale.