Ianuarie 2023
Descarcă raportul complet aici.
Ianuarie a readus optimismul pe piețe. Moderarea inflației, perspectivele evitării recesiunii și redeschiderea Chinei au susținut piețele.
S&P500 și DJIA au crescut cu 6,18% și, respectiv, 2,83%.
Pe parcursul lunii, temperarea inflației și perspectivele unei aterizări economice line au susținut piața.
50% din companiile S&P500 au raportat rezultatele pentru T4: 70% au raportat un profit pe acțiune mai mare decât estimările, iar 61%, venituri mai mari decât estimările, însă valorile sunt sub mediile de 75% și 63%, din ultimii 10 ani.
În ianuarie, în zona euro, Stoxx600 a crescut cu 8,26%.
Scăderea prețurilor în sectorul energetic, redeschiderea economiei Chinei, scăderea inflației sub 10% și datele economice pozitive au susținut sentimentul pozitiv.
Exceptând Istanbul (-10,23%), piețele emergente din Europa au avut randamente pozitive. Praga (14,16%) și Atena (11,65%) au performat, iar Sofia (3,58%) a crescut ușor.
În ianuarie, București a crescut cu 6,16%. Bursa de Valori, Aquila și MedLife au crescut cu peste 13%, iar Banca Transilvania și Fondul Proprietatea au scăzut marginal.
În Asia-Pacific, exceptând Mumbai, toate piețele au încheiat luna pe plus.
Descarcă raportul complet și citește secțiunea dedicată pieței acțiunilor.
În general, prețul obligațiunilor suverane a crescut, păstrându-se corelația pozitivă cu prețul acțiunilor. Temperarea inflației și a tonului de uliu al băncilor au susținut trendul.
În SUA, randamentul obligațiunilor suverane a scăzut cu 37 de puncte de bază.
Scăderea randamentului a fost accentuată de semnalele privind reducerea pasului de creștere a dobânzii și de datele privind inflația.
În toate țările dezvoltate din Europa, randamentele suverane au scăzut. Performanța obligațiunilor suverane a fost sub a celor din SUA.
În zona euro, scăderea aversiuni la risc a redus disparitățile de randament dintre statele membre din nucleul dur și de la periferie.
În țările din centrul și estul Europei, randamentele suverane au scăzut mai amplu, în comparație cu țările dezvoltate din Europa. Temperarea inflației și încheierea ciclurilor de creștere a dobânzii de referință au susținut acest trend.
În România, randamentul a scăzut cu 94 puncte de bază, în condițiile unei cereri foarte mari. Majoritatea emisiunilor au fost supra-subscrise: ultimele 4 de circa 9 ori.
În Asia-Pacific, evoluția randamentelor a fost mixtă. Australia (-48 bps) și Coreea de Sud (-42 bps) au performat, iar în China, India și Japonia, randamentele au crescut marginal.
Descarcă raportul complet și citește secțiunea dedicată pieței obligațiunilor suverane.
Băncile centrale au păstrat condițiile monetare și au transmis semnale de temperare a creșterilor de dobândă.
Băncile centrale au păstrat condițiile monetare și au transmis semnale de temperare a creșterilor de dobândă.
Reprezentanții Fed au anunțat că urmează creșteri mai temperate ale ratelor.
La finalul lunii, mai mulți guvernatori ai băncilor federale regionale s-au pronunțat în favoarea unei majorări cu 25 de puncte de bază a dobânzilor la ședința din februarie.
Reprezentanții ECB au transmis semnale mixte în ianuarie.
Lichiditatea în exces a băncilor din zona euro (4,1 trilioane de euro) se menține la un nivel ridicat.
Cu excepția României, băncile centrale din centrul și estul Europei au menținut neschimbată politica monetară.
Banca Națională a României a majorat dobânda de politică monetară cu 25 de puncte de bază.
În ciuda emisiunilor record de obligațiuni pe piața primară, lichiditatea băncilor a rămas ridicată: facilitatea de creditare a băncii centrale nu a fost accesată, iar media zilnică a stocului facilității de depozit a fost de 21.274 de milioane de lei, la o dobândă medie de 5,93%.
Băncile centrale din Asia-Pacific nu au modificat direcția politicii monetare, cu excepția Coreei de Sud, care a majorat dobânda.
Descarcă raportul complet și citește secțiunea dedicată băncilor centrale.