Iunie 2023
Descarcă raportul complet aici.
Iunie a fost o lună bună pentru piața acțiunilor.
S&P500 (+6,47%) și DJIA (+4,56%) au performat.
Sentimentul investitorilor a fost susținut de reziliența activității economice și de temperarea ratei inflației.
Datele economice au indicat o piață a muncii robustă, o reziliență a cheltuielilor de consum și o temperare a ritmului de creștere a ratei inflației.
În zona euro, Stoxx600 a crescut cu 4,4%. Milano (+10,62%) și Madrid (+8,20%) au performat, iar Bruxelles (+2,26%) a crescut marginal.
În piețele emergente din Europa, randamentele au fost mixte.
Varșovia (+12,65%), Budapesta (+8,47%) și Atena (+7,10%) au performat, Praga (+0,28%) a crescut marginal, iar Moscova (-3,46%) și Istanbul (-5,74%) au scăzut.
București a crescut cu 4,37% în dolari și cu 2,01% în lei. Lansarea Hidroelectrica, cel mai mare IPO din Europa, în 2023, a fost narativul lunii.
În Asia-Pacific, randamentele au fost mixte. Mumbai, Sidney și Tokio au performat, iar Seul și Shanghai au scăzut ușor.
Descarcă raportul complet și citește secțiunea dedicată pieței acțiunilor.
Pe piața obligațiunilor suverane, evoluția randamentelor a fost disparată. În SUA randamentul a crescut, iar în zona euro evoluțiile au fost mixte.
În SUA, randamentul obligațiunilor suverane a crescut cu 17 bps, în condițiile în care activitatea economică rămâne solidă.
Curba randamentelor la 10 și 2 ani continuă să se mențină în teritoriu negativ (-1,06%).
În țările dezvoltate din Europa, tendința generală a fost de creștere a randamentelor.
În zona euro, țările de la periferia zonei euro au performat, în comparație cu cele din nucleul dur. Disparitățile privind valorile și evoluția ratei inflației în statele membre influențează și dinamica randamentelor.
În țările din centrul și estul Europei, obligațiunile suverane au performat, în comparație cu țările dezvoltate din Europa.
România a scăzut ușor (-17 bps), datorită cererii ridicate din partea investitorilor străini, interesați de randamentele pe termen lung. Deficitul bugetar peste așteptări a influențat în direcția opusă și a atenuat scăderea.
Pe piața internă, au fost lansate 8 emisiuni de titluri. Au fost atrase finanțări de circa 9,2 miliarde de lei, cu 30% mai puțin decât în mai 2023 și cu 256% mai puțin decât în iunie 2022.
În Asia-Pacific randamentele au scăzut în Japonia și China și au crescut în Coreea de Sud.
Descarcă raportul complet și citește secțiunea dedicată pieței obligațiunilor suverane.
Principalele bănci centrale au transmis semnale de continuare a politicilor restrictive. Banca Japoniei rămâne excepția.
Fed a menținut dobânda neschimbată în ședința din iunie, după 10 creșteri consecutive.
La finalul lunii, președintele Fed a declarat în Congres că lupta cu inflația nu a fost câștigată și că mai este un drum lung de parcurs.
ECB a majorat dobânda pentru a opta ședință consecutiv, semnalând continuarea ciclului. Băncile centrale din Marea Britanie, Suedia și Danemarca au înăsprit și ele politica monetară.
La finalul lunii, Christine Lagarde a declarat că este nevoie ca ratele să fie menținute la un nivel înalt o perioadă mai lungă de timp, deoarece lupta cu inflația nu a fost câștigată.
Băncile centrale din centrul și estul Europei au menținut condițiile monetare.
Banca Națională a României nu a modificat politica monetară în ședința din iunie.
Lichiditatea băncilor s-a menținut ridicată: media zilnică a stocului facilității de creditare a fost de 5,1 milioane de lei, iar cea a stocului facilității de depozit a fost de 25.224 milioane de lei.
Băncile centrale din Australia și Coreea de Sud au menținut politica monetară restrictivă, în timp ce Japonia și China au menținut politica monetară laxă.
Descarcă raportul complet și citește secțiunea dedicată băncilor centrale.