Decembrie 2023
Descarcă raportul complet aici.
Raliul majorității piețelor a continuat și în decembrie și a încheiat un an care a adus randamente neașteptat de bune, într-un narativ dominat de incertitudini.
S&P500 și DJIA au încheiat anul cu randamente solide, de +24,24% și, respectiv, +13,7%. În 2023, șansele materializării unui scenariu de aur privind triada inflație - creștere economică - piața muncii și entuziasmul privind inteligența artificială au susținut piețele.
În decembrie, tonul puternic de porumbel al Fed și proiecțiile care indicau, în 2024, scăderi cu 75 de puncte de bază ale dobânzii au declanșat un raliu puternic.
Optimismul a dominat și Europa. În pofida tensiunilor geopolitice, a creșterii economice mai slabe și a inflației mai ridicate, în comparație cu SUA, piețele au performat în 2023.
În zona euro, Stoxx600 a crescut cu 5,2%, în dolari. Italia a închis anul cu un randament stelar (+32,02%), în timp ce Belgia a crescut modest (+3,30%).
Exceptând Istanbul, piețele emergente din Europa au încheiat anul cu randamente foarte bune în dolari, cu valori între 19% (Praga) și 52% (Varșovia).
București a închis luna cu +5,1%, iar anul cu +35%. Sphera Franchise Group (+25%) și Electrica (+17%) au performat, iar Hidroelectrica (-0,5%) și MedLife (-2,5%) au scăzut.
În Asia-Pacific, în 2023, Taiwan, Mumbai și Tokio au performat, în oglindă cu Shanghai.
Descarcă raportul complet și citește secțiunea dedicată pieței acțiunilor.
Piața obligațiunilor suverane a performat și în decembrie. Temperarea presiunilor inflaționiste și încheierea ciclului de creștere a dobânzilor au susținut evoluția din 2023.
În SUA, randamentul obligațiunilor suverane a scăzut cu 49 bps. Anual, piața a stagnat, în condițiile în care activitatea economică a evoluat peste așteptări.
Mesajele acomodative ale Fed și, mai ales, tonul puternic de porumbel al președintelui Fed, crearea unor așteptări privind scăderi abrupte de dobândă în 2024, în condițiile consolidării datelor privind inflația, au susținut această evoluție.
Scăderea randamentelor a fost generalizată și în piețele dezvoltate din Europa.
În zona euro, diferențele dintre randamente au fost minore. Țările de la periferia zonei euro au avut scăderi de randamente ușor mai ample decât cele din nucleul dur.
Grecia a performat în decembrie, dar și în 2023, în oglindă cu Germania.
În țările din centrul și estul Europei, Ungaria și România au fost performerele regiunii.
În România (-63), scăderea a fost determinată de cererea ridicată pe piața internă. Pentru 2024, autoritățile au anunțat un necesar de finanțare în scădere față de 2023.
Și în Asia-Pacific randamentele au scăzut, performerele fiind Australia și Coreea de Sud.
Descarcă raportul complet și citește secțiunea dedicată pieței obligațiunilor suverane.
Marile bănci centrale au avut tonuri divergente în decembrie, după un alt an marcat de incertitudini, dar și urcușuri și coborâșuri ale datelor economice.
Tonul constant de porumbel al lui Powell a surprins investitorii.
În conferința premergătoare ședinței FOMC, Powell a declarat că ciclul de înăsprire a politicii monetare s-a încheiat, deoarece inflația a scăzut mai repede decât era anticipat.
Statele dezvoltate din Europa au menținut un ton prudent în decembrie, considerând că este prea devreme pentru a reduce ratele. Mesajele au contrastat cu tonul Fed.
ECB a menținut dobânda cheie și a anunțat că va reduce sumele reinvestite din răscumpărarea activelor în PEPP. ECB consideră că deși inflația a scăzut în ultimele luni, este probabil ca aceasta să crească din nou pe termen scurt.
În centrul și estul Europei, băncile centrale din Cehia și Ungaria au redus dobânzile.
Statele din Asia-Pacific nu au modificat politica monetară.
Banca Japoniei a păstrat politica monetară ultra-acomodativă, iar Banca Populară a Chinei a menținut neschimbată rata cheie în decembrie, injectând un volum record de lichiditate în sistemul bancar.
Descarcă raportul complet și citește secțiunea dedicată băncilor centrale.