Martie 2023
Descarcă raportul complet aici.
În martie, volatilitatea a fost accentuată de tensiunile din sectorul bancar, care s-au adăugat instabilității geopolitice și inflației mari. Totuși, majoritatea indicilor au crescut.
S&P500 și DJIA au crescut cu 3,51% și 1,89%, efectul falimentului SVB fiind marginal.
Evoluția indicilor a fost caracterizată de numeroase puncte de inflexiune în martie.
Tonul puternic de uliu al președintelui Fed, falimentul SVB, datele sub așteptări privind inflația au fost evenimente care au influențat piața.
În piețele dezvoltate din Europa, evoluțiile au fost mixte. În dolari, aprecierea monedelor locale a atenuat randamentele negative.
În zona euro, Stoxx600 a crescut cu 1,76%, în dolari, și a scăzut cu 0,71%, în euro.
În dolari, Frankfurt (+4,25%) și Dublin (+4,06%) au performat, iar Bruxelles (-0,38%) și Austria (-7,27%) au subperformat.
Copenhaga (+6,73%) a performat, Zurich (+3,06%) a crescut datorită preluării rapide a Credit Suisse, iar Olso (-5,06%) a subperformat, din cauza scăderii sectorului energetic.
În piețele emergente din Europa, randamentele în dolari au fost mixte. Moscova (+4,65%) a performat, iar Budapesta (-3,57%) și Istanbul (-9,46%) au subperformat.
În Asia-Pacific, majoritatea piețelor au crescut.
Descarcă raportul complet și citește secțiunea dedicată pieței acțiunilor.
În general, randamentul obligațiunilor suverane a scăzut (prețul a crescut). Tensiunile din sistemul bancar și fuga investitorilor către active sigure a susținut această evoluție.
În SUA, randamentul obligațiunilor suverane a scăzut cu 46 bps. În ultima parte a lunii, tensiunile din sectorul băncilor regionale au dus la o orientare a investițiilor către active sigure, ceea ce a determinat creșterea prețului obligațiunilor suverane.
În țările dezvoltate din Europa, randamentele suverane au scăzut.
În zona euro, diferențele de randament au fost minore. Portugalia (-24 bps) și Germania (-22 bps) au scăzut mai amplu, iar Grecia (-17 bps) mai ușor.
În țările din centrul și estul Europei, randamentele suverane au scăzut mai amplu în Polonia și marginal în Ungaria.
România a scăzut cu 38 bps în condițiile menținerii unei cereri ridicate pentru scadența la 10 ani și a unei inflații în linie cu așteptările. Fitch a reconfirmat ratingul suveran și a revizuit perspectiva de țară de la negativă la stabilă.
Pe piața internă, au fost lansate 16 emisiuni de titluri, una refuzată. Au fost atrase finanțări de circa 9,6 miliarde de lei, cu 50% mai mult decât în februarie 2023 și cu 105% mai mult decât în martie 2022.
În Asia-Pacific, randamentele au urmat trendul global și au scăzut.
Descarcă raportul complet și citește secțiunea dedicată pieței obligațiunilor suverane.
Acțiunile băncilor centrale au reușit să limiteze riscul de contagiune în sistemul bancar.
Fed a majorat dobânda, în timp ce turbulențele pieței financiare au condus la înăsprirea condițiilor de finanțare de către bănci.
În Congres, președintele Fed a avut un ton puternic de uliu: a declarat că sunt necesare măsuri mai dure pentru a controla inflația, a respins ideea creșterii țintei de inflație și a admis că marje de profit mai mici ale companiilor ar contribui la limitarea inflației.
La finalul lunii, Fed a majorat dobânda cheie cu 25 bps, menționând că turbulențele de pe piața financiară ar putea să ducă la înăsprirea condițiilor de creditare și să afecteze activitatea economică, angajările și inflația.
ECB a majorat dobânda cheie cu 50 bps, considerând inflația ca fiind prea ridicată, pentru o perioadă prea lungă de timp.
ECB a subliniat că inflația este alimentată de marjele de profit ridicate ale companiilor, nu de nivelul salariilor.
Banca Angliei și Banca Națională a Danemarcei au continuat ciclul de înăsprire a politicii monetare.
Băncile centrale din centrul și estul Europei au menținut dobânzile neschimbate.
Banca Națională a României nu s-a întrunit în martie. Lichiditatea băncilor s-a menținut ridicată.
Băncile centrale din Asia-Pacific nu au modificat direcția politicii monetare.
Descarcă raportul complet și citește secțiunea dedicată băncilor centrale.