Martie 2024
Descarcă raportul complet aici.
În martie, majoritatea piețelor bursiere au avut o evoluție pozitivă.
S&P500 (+3,10%) și DJIA (+2,08%) au avut o lună bună. S&P500 a înregistrat cel mai mare randament trimestrial (+10,16%) din ultimii 5 ani.
Tonul de porumbel al comunicărilor Fed, ulterioare ședinței de politică monetară, menținerea proiecțiilor privind trei reduceri ale dobânzii în 2024, anunțul Nvidia privind lansarea noului său procesor de inteligență artificială (IA) și posibila preluare a instrumentelor de IA ale Google de către Apple au susținut piața.
Sectorul energetic (+10,6) și cel de materiale (+6,5%) au performat. Sectorul imobiliar (+1,8) și cel al bunurilor de consum neesențiale (+0.1%) au crescut marginal.
În zona euro, Stoxx600 a crescut cu 3,50%. Spania (+10,57%) și Austria (+5,45%) au performat, iar Franța (+3,36%) și Portugalia (+1,84%) au crescut marginal.
Indice PMI, a urcat peste valoarea de 50, pentru prima dată din mai 2023, reflectând o creștere a activității economice. Cu toate acestea, divergențele dintre industrie (46) și servicii (51,5) s-au accentuat.
În piețele emergente din Europa, România (+6,38%) și Cehia (+3,88%) au performat, în timp ce Ungaria (-1,33%) și Istanbul (-4,65%) au postat randamente negative.
În Asia, randamentele au fost mixte, iar creșterile au fost sub cele ale piețelor din alte țări.
Descarcă raportul complet și citește secțiunea dedicată pieței acțiunilor.
Pe piața obligațiunilor suverane, randamentele au scăzut ușor, cu excepția piețelor emergente din centrul și estul Europei.
În SUA, randamentul obligațiunilor suverane a scăzut cu 6 bps, într-o lună marcată de o serie de puncte de inflexiune.
Curba randamentelor la 10 și la 2 ani s-a menținut în teritoriu negativ (-0,39%), marcând cea mai lungă perioadă de diferență negativă din istorie, de peste 630 de zile.
În piețele dezvoltate din Europa, randamentele suverane au scăzut mai amplu față de SUA.
În zona euro, diferențele dintre randamente nu au fost majore. În mod pozitiv, majoritatea țărilor de la periferie au performat.
În centrul și estul Europei, randamentele au crescut, în contrast cu piețele dezvoltate.
În România, în pofida semnalelor tot mai numeroase privind incertitudinile fiscale, randamentul a stagnat, pe fondul cererii ridicate din partea investitorilor pentru obligațiuni cu randament ridicat.
Pe piața internă, au fost lansate 12 emisiuni de titluri, cu un raport mediu bid-to-cover (1,39) ridicat, dar în scădere ușoară față de luna precedentă. În total, au fost atrase finanțări de circa 9,6 miliarde de lei.
În Asia-Pacific randamentele au randamentele au scăzut ușor.
Descarcă raportul complet și citește secțiunea dedicată pieței obligațiunilor suverane.
Principalele bănci centrale au continuat să aibă o abordare prudentă.
Fed a menținut ratele neschimbate în ședința din martie, semnalând că riscurile legate de stabilitatea prețurilor și de ocupare a forței de muncă tind să se echilibreze.
Fed a revizuit în creștere previziunile cu privire la creșterea economiei americane, iar proiecția privind reducerea ratei dobânzii în 2024 a fost menținută la 75 bps.
Principalele bănci centrale din Europa nu au modificat dobânzile cheie, semnalând posibile modificări de dobândă în a doua parte a anului.
În ședința din martie, dobânda cheie a rămas nemodificată, dar ECB a revizuit în scădere previziunile privind inflația și creșterea economică.
ECB a anunțat modificarea cadrului operațional al politicii monetare, care urmează să furnizeze lichiditate pe baza cererii băncilor.
În centrul și estul Europei, Cehia și Ungaria au continuat ciclul de relaxare monetară.
Cu excepția Japoniei, care a majorat rata, băncile centrale din Asia-Pacific au menținut dobânzile neschimbate.
Banca Japoniei a făcut pasul mult așteptat în direcția modificării politicii monetare, anunțând prima creștere a ratei din ultimii 17 ani.
Descarcă raportul complet și citește secțiunea dedicată băncilor centrale.