Noiembrie 2023
Descarcă raportul complet aici.
Noiembrie a adus randamente stelare pentru anul 2023, în majoritatea piețelor.
S&P500 (+8,92%) și DJIA (+8,77%) au crescut solid. A fost cea mai bună lună din 2023.
Tonul de porumbel al comunicărilor Fed, datele sub așteptări privind piața muncii și creșterea prețurilor și o cerere peste așteptări la emisiunile de obligațiuni suverane sprijinit sentimentul investitorilor.
În zona euro, Stoxx600 a crescut cu 9,57%, în dolari. Madrid (+14,82%) și Frankfurt (+12,70%) au urcat solid. Bruxelles (+8,21%) și Lisabona (+6,51%) au crescut mai ușor.
Temperarea abruptă a ratei inflației, așteptările investitorilor privind o decizie a ECB de tăiere a ratelor de referință în prima jumătate a lui 2024 și efectele pozitive de contagiune din SUA au sprijinit optimismul investitorilor.
În piețele emergente din Europa, randamentele pozitive au dominat. Varșovia a continuat să performeze (+9,20%), iar Sofia (+2,86%) a crescut mai ușor.
În Asia-Pacific, cu excepția piețelor din China, toate bursele au performat.
Descarcă raportul complet și citește secțiunea dedicată pieței acțiunilor.
Piața obligațiunilor suverane a performat solid în noiembrie. În toate țările analizate, prețurile obligațiunilor au crescut, i.e., randamentele au scăzut.
Piața obligațiunilor suverane a performat solid în noiembrie. În toate țările analizate, prețurile obligațiunilor au crescut, i.e., randamentele au scăzut.
Tonul de uliu al comunicărilor Fed, temperarea peste așteptări a ratei inflației și consolidarea așteptărilor investitorilor privind încheierea ciclului de creștere a dobânzii au susținut creșterea prețului randamentelor.
În zona euro, tendința de scădere a fost accentuată. Țările de la periferia zonei euro au avut scăderi de randamente mai ample decât țările din nucleul dur.
În țările din centrul și estul Europei, Ungaria și Cehia au scăzut mai amplu, iar Polonia și România, mai ușor.
Performanța mai slabă a României (-20) a fost determinată de deficitul bugetar peste țintă și de adoptarea unei noi legi a pensiilor, cu impact ridicat asupra bugetului.
Pe piața internă, au fost lansate 12 emisiuni de titluri, din care una a fost respinsă. 2 emisiuni au fost în euro. Au fost atrase finanțări de circa 9,09 de miliarde de lei, cu 31% mai mult decât în octombrie 2023 și cu 30% mai puțin decât în noiembrie 2022.
În Asia-Pacific, randamentele obligațiunilor au scăzut generalizat.
Descarcă raportul complet și citește secțiunea dedicată pieței obligațiunilor suverane.
În general, tonul băncilor centrale a rămas în linie cu mesajele din lunile precedente.
Fed a păstrat nemodificate condițiile monetare în ședința din noiembrie.
La începutul lunii, președintele Fed a subliniat că nu este sigur că politica monetară este suficient de restrictivă, având în vedere datele mixte, dar randamentele obligațiunilor ridicate au înăsprit condițiile de finanțare.
La finaljul lunii, președintele Fed a avut un ton de porumbel, afirmând că dobânzile sunt suficient de ancorate în teritoriu restrictiv.
Factorii de decizie ai ECB au menționat că discuțiile privind reducerea ratelor de dobândă sunt premature și cel mai probabil vor rămâne la acest nivel pentru următoarele câteva trimestre.
Banca Angliei și Banca Suediei au menținut dobânda neschimbată.
Cu excepția Ungariei care a continuat ciclul de relaxare, băncile centrale din centrul și estul Europei au menținut ratele de referință.
Banca Națională a României a menținut rata de referință.
Guvernatorul BNR a exclus scăderi de dobândă până când inflația nu va scădea semnificativ și trendul va fi ireversibil. El a anunțat posibile discuții despre scăderi de dobândă când inflația va scădea sub dobânda cheie.
Direcția politicii monetare în statele din Asia-Pacific nu a fost modificată.
Descarcă raportul complet și citește secțiunea dedicată băncilor centrale.