Octombrie 2023
Descarcă raportul complet aici.
În general, octombrie a fost o lună roșie pentru piața acțiunilor, continuând trendul descendent început în luna anterioară.
S&P500 (-2,20%) și DJIA (-1,36%) au scăzut. A fost a treia lună roșie consecutivă.
Sectorul utilităților (+1,3%) a fost singurul care a performat. Sectorul medical (-3,2%), al bunurilor de consum neesențiale (-4,5%) și cel energetic (-6,0%) au subperformat.
81% dintre companiile S&P500 au raportat rezultatele pentru T3: 82% au raportat un profit pe acțiune mai mare decât estimările, iar 62% au raportat venituri mai mari decât estimările, peste și, respectiv, sub mediile de 74% și 64%, din ultimii 10 ani.
În zona euro, Stoxx600 a scăzut cu 3,62%. Bruxelles (-5,47%) și Dublin (-6,86%) au scăzut accentuat, iar Lisabona (+2,80%) a fost singura cu randament pozitiv.
În piețele emergente din Europa, randamentele au fost mixte. Varșovia a avut un randament stelar (+13,66%), în timp ce Istanbul a scăzut accentuat (-12,73%).
În Asia-Pacific, toate piețele au încheiat luna pe roșu. Sidney (-5,27%) și Seul (-7,43%) au scăzut mai amplu.
Descarcă raportul complet și citește secțiunea dedicată pieței acțiunilor.
Piața obligațiunilor suverane a avut evoluții mixte. În SUA, randamentele au crescut, în timp ce în țările dezvoltate din Europa, au scăzut.
În SUA, randamentul obligațiunilor suverane a crescut cu 30 bps, atingând valori maxime din 2007.
Creșterea randamentului, i.e. scăderea prețului obligațiunilor suverane, a fost determinată de întărirea narativului privind rate ale dobânzii ridicate pentru o perioadă îndelungată. Creșterea ușor peste așteptări a ratei inflației a întărit acest narativ.
În zona euro, tendința de scădere a fost generalizată. Țările de la periferia zonei euro au avut scăderi de randamente mai ample decât țările din nucleul dur.
În țările din centrul și estul Europei, randamentele au fost mixte. Cehia și Polonia au performat, iar România și Ungaria au subperformat.
România a crescut marginal (+3 bps), în condițiile unui deficit bugetar peste așteptări și creșterii necesarului de finanțare. S&P a confirmat ratingul și perspectiva stabilă.
În Asia-Pacific, exceptând China, randamentul obligațiunilor suverane a crescut.
Descarcă raportul complet și citește secțiunea dedicată pieței obligațiunilor suverane.
Principalele bănci centrale au menținut condițiile monetare neschimbate și au evidențiat creșterea riscurilor inflaționiste și incertitudinilor.
Fed semnalează o pauză în creșterea dobânzilor, continuând să își reducă activele.
Factorii de decizie ai Fed semnalează o pauză în creșterea dobânzilor pentru încă câteva luni, având în vedere semnalele mixte privind datele economice puternice, semnele de progres privind inflația și creșterea costurilor de împrumut.
ECB a menținut dobânda neschimbată, după zece ședințe consecutive de creștere.
Polonia și Ungaria au continuat să relaxeze politica monetară, în timp ce România a menținut dobânda neschimbată.
Banca Națională a României a menținut neschimbată rata de referință, prognozele băncii centrale indicând o scădere a ratei inflației pe termen scurt și mediu.
În Asia-Pacific, Banca Japoniei a slăbit controlul asupra dobânzilor pe termen lung.
Descarcă raportul complet și citește secțiunea dedicată băncilor centrale.